GYIK

Mi a pH érték?

A pH (pondus hidrogenii, latinul potentia hydrogeni, hidrogénion-kitevő) dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.

Híg vizes oldatokban a pH egyenlő az oxóniumion-koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettjével.

Hogyan állítsam be a pH értéket?

Miután a vízelemző teszterrel megmérte az aktuális pH értéket, ki kell számolni a szükséges vegyszermennyiséget. 0,1 pH érték csökkentéshez 100g pH csökkentő vegyszer szükséges 10m3 medence vízhez. A granulátumot először egy edényben fel kell oldani és az oldatot öntse bele a medencébe egyenletesen elosztva a felületen. Soha ne kerüljön fel nem oldott granulátum a medencébe! A medence pH értékét hetente 1-2 alkalommal ellenőrizni kell.

Hogyan használjam a fertőtlenítő szereket?

A fertőtlenítés feladata a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása.

Miután a vízelemző teszterrel megmérte az aktuális szabad klór értéket, ki kell számolni a szükséges vegyszermennyiséget. Az adagolási mennyiség megtalálható a vegyszercímkén.

Fertőtlenítéshez használhatunk granulátum, tabletta vagy folyékony halmazállapotú vegyszert. A granulátumot először egy edényben fel kell oldani és az oldatot öntse bele a medencébe egyenletesen elosztva a felületen.

Soha ne kerüljön fel nem oldott granulátum a medencébe!

Tabletta adagolásához használjunk adagolóbóját. Folyékony vegyszer csak adagoló berendezéssel adagolható. A medence szabad klór értékét hetente 1-2 alkalommal ellenőrizni kell.

Hogyan használjam az algaölő szert?

A fertőtlenítés mellett a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata az algaképződés megelőzése. Az algaölő szer rendszeres adagolása szükséges ahhoz, hogy a medencevízben meggátolja az algák elszaporodását. Az adagolás megtalálható a vegyszercímkén. A szert heti rendszerességgel adagoljuk a medencébe, úgy, hogy egy megfelelő edényben felhígítjuk a szükséges mennyiségű vegyszert majd beleöntjük a medencébe egyenletesen elosztva a felületén. Külön ki kell emelni, hogy az algamentesítés csakis megfelelő fertőtlenítési eljárással kombinálva hatékony.

Hogyan használjam a pelyhesítő szert

A pelyhesítés (flokkulálás) a homokszűrők szűrőképességét fokozó vegyszeres eljárás.

Pelyhesítőszer folyadék vagy szilárd halmazállapotú lehet. Folyamatos vagy időszakos adagolással alkalmazható. Az adagolási mennyiségek megtalálhatóak a vegyszercímkén.

Időszakos adagolás esetén a pelyhesítő szer 1 nap alatt kifejti a hatását és kitisztítja a medence vízből a kolloidális szennyeződéseket. Fontos, hogy pelyhesítő szer használata után tisztítani kell a szűrőberendezést.

Hogyan használjam a vízelemző tesztert?

A színskála mindkét oldalán lévő edényt töltse fel medencevízzel a felső jelzésig.

A pH színskála oldalán lévő edénybe tegyen egy PHENOL RED tablettát, a klór színskála oldalán levőbe pedig egy DPD NO.1 tablettát tegyen.Az edények fedelét tegye rá és rázza meg a tesztert. A mintavíz a tabletták feloldódása után el fog színeződni. Hasonlítsa össze az edényben lévő színeket a színskálákkal. Az ideális pH érték 7,1–7,3 között van. Az ideális szabad klórtartalom 0,4 -0,8 mg/l között van. A tesztert használat után alaposan ki kell mosni.

Hogyan tároljam a vegyszereket biztonságosan?

A vegyszereket mindig gyermekektől elzárva, hűvös jól szellőző, napfénytől védett helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a vegyszerek mindig zárt edényben legyenek.

Ne vegyük le a vegyszercímkét, mert akkor nem tudjuk, hogy milyen vegyszer van az edényben és ez veszélyforrás lehet.

Soha ne keverjük össze a különböző vegyszereket!!!

Ha bármilyen vegyszer feloldunk vagy hígítunk vízben, akkor minden esetben a vízhez kell a vegyszert tölteni!! Ügyeljünk a szavatossági időre. Ne használjunk lejárt szavatosságú vegyszert!

Mi történik, ha túladagoltam a vegyszert?

Vegyszertúladagolás esetén kerüljük a medence használatát.

A túladagolást megfelelő mennyiségű frissvíz hozzáadásával csökkenthetjük.

Végszükség esetén a teljes vízcserére lehet szükség.

A túladagolást úgy tudjuk elkerülni, hogy figyelmesen elolvassuk a vegyszercímkén lévő használati utasítást, az utasítás előírásait betartva használjuk a vegyszert.

Megoldás lehet az is, hogy több kisebb adagban tesszük bele a medencébe a szükséges vegyszermennyiséget.

Mit tegyek tartós távollét esetén?

Ilyenkor célszerű a medencét letakarni, lehetőleg napsugárzást át nem engedő takaróval.

A medencét be kell vegyszerezni az első feltöltésekor szokásos módon. A távollét idejének megfelelő mennyiségű, lassan oldódó klórtablettát – MAXI-KOMBI klórtablettát – kell az adagolóba helyezni.

Mit tegyek, ha opálos, zavaros a víz?

5-20 percen át öblítendő a szűrő. A pH-értéket 7,2-re kell beállítani. Sokk- klórozást szükséges végrehajtani gyorsan oldódó klór granulátummal úgy, hogy a medencevíz klórtartalma 5-10 mg/l legyen. Ha a víz másnapra sem tisztul ki, akkor pelyhesítőszert is kell adagolni. A medence akkor használható újra, ha a klórtartalom 2 mg/l alá csökken.

Mit tegyek, ha bezöldült a víz?

A pH érték 7,2-re beállítása után sokk-klórozás kell, majd növelt mennyiségű ALGENIN (ALGENIN TOP) vegyszer adagolása szükséges. A vízforgató berendezést 2-3 óra múltán célszerű leállítani. Másnap reggel az elpusztult, a medence alján leült algák felporszívózhatók. A kiszűrt algákat gyakori, egy-két óránkénti szűrőöblítéssel távolíthatjuk el. Szükség esetén pelyhesítőszert is adagolni kell. Erősen, több napja bezöldült víz esetén célszerű megfontolni a teljes vízcserét.

Mit tegyek a kialakult fólia vízvonal csík ellen?

A fólián a vízvonalcsík a víz felszínén úszó szennyeződésektől alakul ki. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy csökkentsük a vízbe kerülő szennyeződéseket, például a napolajas testtel ne menjenek be a medencébe, minden medencehasználat előtt zuhanyozzon, használjon lábmosót. A már kialakult szennyeződést vízvonal csík eltávolító vegyszerrel lehet megszüntetni. A vegyszert szivaccsal hordjuk fel a felületre és enyhe dörzsöléssel távolítjuk el a szennyeződést.

Miért célszerű a medence takarás?

A medencét üzemen kívül mindig célszerű takarni. Ez megoldható vízfelületen úszó takaróval vagy medence fölé épített fedéssel.

A medence takarása több célt is szolgál:

  • Megvédjük a medence vizet a környezeti szennyeződésektől
  • Csökkentjük a víz párolgását
  • Lassítjuk a medencevíz hűlését

Ezáltal energia megtakarítást érünk el és a felhasznált vegyszer mennyiségét is csökkenthetjük.

Mit kell tudni a sósvizes fertőtlenítésről?

A SÓSVIZES FERTŐTLENÍTŐK

A vízkezelés során a medence vizébe nagy tisztaságú sót teszünk, sós oldatot képezve, majd a vízben oldott só molekulákat (NaCl – nátrium-klorid) a telepített sóbontó készülékben elektrolízis révén ionjaira bontjuk. A készülékben a képződő klórionokból klórgáz,a klórgáz és víz reakciójából pedig hipoklórossav (HClO), a tulajdonképpeni szabad aktív klór képződik, amelyet a hagyományos klórteszterekkel tudunk mérni.
NaCl + 2 H2O => HOCl + H2 + NaOH
Konyhasó + Víz => Hipoklórossav + Hidrogéngáz + Nátronlúg

 

Nagyon leegyszerűsítve, a hagyományos klórkészítményekhez képest a különbség abban van, hogy nem klórkészítményeket vásárolunk, amelyet aztán a vízbe teszünk, hanem sót vásárolunk és a sóból a medence vizében állítjuk elő a fertőtlenítéshez szükséges klórt.

Érvek, amelyek mellette szólnak:
A sós oldat kellemesebb tapintású az édesvíznél, kevésbé szárítja a bőrt. A medencevízben a sókoncentráció 0,3 – 0,5%, a testünk kb. 60%-át alkotó víz is valójában sósvizes oldat (kb. 0,9%).

 

Minél kisebb a medencevíz és testünk sókoncentrációja között a különbség, annál kevésbé vonja el a víz bőrünkön keresztül a sót, ez okozza a kellemes tapintást. Csak érdekességképpen a tengervíz sókoncentrációja kb. 2,5%, tehát a medencénkhez képest ötször annyi só van benne. Ennek megfelelően a medencevíz ízén alig lehet érezni a sót.

A sóbontó készülék folyamatos klórellátást biztosít, ami a kézi adagolású vegyszerek esetében nem mondható el. Az egyenletes klórozás nagyobb eséllyel küzdi le a medencevíz minőségének romlásáért felelős organizmusokat, összességében kevesebb hatóanyag felhasználásával. Az emberi pontatlanság és feledékenység kevesebb veszélyt jelent a medencevíz minőségére.

Vannak azonban kedvezőtlen tulajdonságai is, amivel illik tisztában lenni:
A sós víz korrozívabb az édesvíznél. Ennek eredményeként az egyébként használatos rozsdamentes alkatrészek (pl. létrák, hőcserélő) nem alkalmazhatók, helyettük titán vagy magasabb savállósággal rendelkező alapanyagból készült berendezéseket kell beépíteni. Az édesvizű medencék vize az esetleges klórtartalom ellenére is bátran kilocsolható a kertbe. A sósvizet azonban mindenképpen a szennyvízcsatornába kell vezetnünk.

Beltéri medencékhez való alkalmazása kifejezetten ellenjavallt. A sós pára oly mértékben korrozív, hogy a fém bútorokat, tárgyakat tönkreteszi, a burkolatokon pedig finom sólepedék képződik. A páramentesítő berendezés elemeit is károsítja. A pH csökkentő szerből nagyobb mértékű fogyással kell számolnunk, mert a fenti képlet alapján a nátriumból képződő nátronlúg a medencevíz pH-értékét növeli. Tulajdonképpen érdemes a pH csökkentő szer adagolására automata adagolót beépíteni.

Az aktív oxigén tartalmú szereket a klóros fertőtlenítés hátrányainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. A klórhoz hasonlóan ezek a szerek is kettős hatásúak, egyrészről a mikroorganizmusok elpusztításával fertőtlenítenek, másrészről a vízbe kerülő szerves anyagokat oxidációval lebontják. Mivel ezek a szerek a klórhoz képest kisebb hatékonyságúak, ezért sikeres alkalmazásuk alapvető feltételei:

  • az átlagosnál jobb minőségű szűrés biztosítása (jó minőségű szűrőtöltet – pl. AFM – alkalmazása, megszakítás mentes – napi 24-órás – szűrés, az átlagosnál nagyobb vízmennyiség szűrésével, kis szűrési sebesség, magas szűrőtöltet, pelyhesítés, gyakori szűrő öblítés a megfelelő intenzitással)
  • holtér-mentességet biztosító víz be- és elvezető rendszer,
  • átlagosnál kisebb terhelés – emiatt elsősorban beltéri medencéknél javasolt
  • a szerves szennyeződések oxidációját segítő kiegészítő vegyszerek – pl. ACO – alkalmazása
  • rendszeres medence porszívózás

A SZŰRÉSI SEBESSÉG a legfontosabb szűrés minőségi jellemző. Azt fejezi ki, hogy 1 m² szűrő felületen hány m³/h vizet vezetünk át. Például egy D500 mm átmérőjű szűrő felülete ~0,2 m². Ha ezen a tartályon 10 m³/h vízmennyiséget vezetek át, akkor a szűrési sebesség 10 / 0,2 = 50 m/h lesz. De ha csak 6 m³/h-t szűrök át, akkor 30 m/h lesz a szűrési sebesség. Minél alacsonyabb a szűrési sebesség, annál jobb minőségű a szűrés és annál kevesebb vegyszerezésre lesz szükség. Különösen 30 m/h alatti szűrési sebességeknél nagyon megnő a szűrési hatékonyság. Ezt mutatja a jobb oldali grafikon. Sajnos a magánmedencés gyakorlatban nem ritka a 60-80 m/h szűrési sebességet eredményező, alulméretezett szűrőtartályok használata. Ez a gyakorlat mindenképpen kerülendő. NEM JAVASOLJUK az 50 m/h feletti szűrési sebességet. Viszont NAGYON AJÁNLJUK A 30 M/H ALATTI sebesség tartományt.

Az UV-sugaras kiegészítő fertőtlenítés lényege, hogy a kezelendő vizet átlátszó csőszakaszon világítják át. Az eljárás igen hatékony pusztítja el a mikroorganizmusokat. Hátránya, hogy a medencében lévő víz „védtelen” a bekerülő szennyeződésekkel, mikroorganizmusokkal szemben, hiszen egy adott víz-részecske átlagosan csak 4-5 óránként jut a fertőtlenítési helyre. Ennyi idő alatt – főleg kerti, nagy terhelésű medencék esetében – a mikroorganizmusok már az egészségre káros mértékben elszaporodhatnak. Emiatt az UV-sugaras fertőtlenítést is kombinálni kell tartós hatású fertőtlenítéssel, pl. klórozással. A besugárzási intenzitás ajánlott minimális értéke magán medencék esetében

300 J/m², közfürdőknél a terheléstől függően 400-650 J/m². Az UV-lámpák az ígért hatást csak kristály tiszta víz esetében biztosítják, ezért alapvető jelentőségű a kiváló szűrés. Az UV csövek tisztán tartásáról is gondoskodni kell az elvárt hatás eléréséhez. Az UV-csöveket rendszeres időközönként cserélni kell, mert névleges élettartamuk elmúltával, már nincs elegendő fertőtlenítő hatásuk.

The average speed of receipt of a deposit does not exceed a quarter-hour. mostbet With Aviator Predictor, casino gaming becomes effortless and straightforward! mostbet online The 1xBet Aviator app works steadily and is updated regularly. mostbet Bangladeshi players receive the opportunity to create a gaming account in national currency. mostbet