Tudástár

MEDENCÉK VEGYSZEREZÉSE

A vegyszerezés feladatai:

  • fertőtlenítés,
  • algamentesítés,
  • pH-beállítás,
  • szűrést segítő pelyhesítés (opcionális)

Tekintse meg VEGYSZER ÉS VÍZKEZELÉSI ÚTMUTATÓNKAT, amely további hasznos információt nyújt a vízkezelés feladataihoz!

Takarítson meg időt! Válassza ki a lehető legegyszerűbben az Önnek szükséges vegyszert az útmutató segítségével!

FERTŐTLENÍTÉS

A fertőtlenítés feladata a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása. A fertőtlenítő hatást szokásosan oxidációs hatású vegyszerekkel (klór, bróm, aktív oxigén), vagy egyéb eljárással, (pl. UV besugárzással) érjük el. A legelterjedtebb eljárás a klóros fertőtlenítés.

A klór a fertőtlenítés mellett oxidációs hatást – pl. szerves-anyag lebontást, vaskiválasztást – is kifejt. A medencében tartós fertőtlenítő hatás érhető el, ami a medencevíztömeg 3-4-5 órás átforgatási ideje miatt alapvető fontosságú. Igaz viszont, hogy helytelen üzemeltetés mellett – nem megfelelő szűrés, túl magas pH érték, elégtelen mennyiségű klór, túlterheltség – a klórozás kellemetlen mellékhatásokkal jár, ezért törekednek kiváltásra.

ALGAMENTESÍTÉS

A fertőtlenítés mellett a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata az algamentesítés. Az algaspórák a széllel vagy az esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam. Az algásodást az állandó klórszint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, mert a legtöbb algafajta ellenálló a klórral szemben, ezért feltétlenül szükséges algamentesítőszer rendszeres adagolása. Ezek a vegyszerek a víz pH-értékét nem befolyásolják, de a többi vízkezelő szerhez hasonlóan csak a megfelelő pH-tartományban (7,2-7,6 között) hatásosak igazán. Megfelelő fertőtlenítőszer-szint tartása mellett, a konkrét vegyszer utasításaitól függően 1-2 hetente adagolva, az algásodás elkerülhető. Erős napsugárzás, felmelegedő víz, növekvő pH-érték igen kedvez az algák gyors elszaporodásának. A korszerű algamentesítők növelt adagolásával a már bealgásodott medencében is elpusztíthatók az algák.

PH-BEÁLLÍTÁS

A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja. A semleges pH-érték a 7,0. A pH-értéknek a 7,2-7,8-as tartományban való tartása a fürdővízkezelés alapvetően fontos része. Ennek okai:

  • gyakorlatilag minden vízkezelő rendszer a 7,2–7,6 tartományban fejti ki optimálisan a hatását;
  • 7,8-as pH-érték felett klórozás esetén kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek;
  • magas pH-érték esetén erősen megnövekedhet a vízkő-kiválási hajlam;
  • a 7,8 feletti, illetve a 6,8 alatti pH-érték irritálhatja a fürdőzök bőrét;

PELYHESÍTÉS

A pelyhesítés (flokkulálás) a homokszűrők szűrőképességét segítő vegyszeres eljárás.

Léteznek olyan méretű szemcsék, amelyek keresztül tudnak haladni a szűrőtölteten és ily módon nem távolíthatók el. Az általánosan használt homokszűrők a 0,01 mm körüli, úgynevezett kollodiális szennyeződéseket már nem tudják visszatartani. Pelyhesítés során

nagyobb, szűrhető méretű egységekké, „pelyhekké” alakítjuk a szennyeződéseket, s ezáltal a szűrés, illetve a visszaöblítés során a kollodiális szennyeződések is eltávolíthatók.

A kiszűrt pelyhek gyorsan növelik a homokszűrő eltömődöttségét, aminek következménye a keringetési teljesítmény jelentős csökkenése lehet, ezért ügyelni kell a megfelelő szűrőöblítésre.

Az összes vegyszerünk rendelkezik magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel.
Az engedélyszámok megtalálhatóak a vegyszercímkéken. Az aktuális biztonsági adatlapok letölthetők a honlapunkról. További vegyszerezéssel kapcsolatos információk találhatók a http://tudastar.kerex.hu/szakmai-cikkek-medence oldalakon.

The average speed of receipt of a deposit does not exceed a quarter-hour. mostbet With Aviator Predictor, casino gaming becomes effortless and straightforward! mostbet online The 1xBet Aviator app works steadily and is updated regularly. mostbet Bangladeshi players receive the opportunity to create a gaming account in national currency. mostbet