A medence vegyszerezés legfontosabb lépései

A medence vegyszerezés legfontosabb lépései

Ahhoz, hogy élvezzük úszómedencénk vizét, különösen nagy figyelmet kell fordítsunk a medencevíz kezelésre.

A medence vegyszerezése nélkül a víz néhány héten belül bezöldül, használhatatlanná válik. Sőt már néhány nap múlva a szemre még élvezhetőnek tűnő víz bakterológiailag már nem felel meg az előírásoknak, és így a fürdőzés növekvő egészségügyi kockázattal is járhat.

A medence vegyszerezés feladatai:

 • medence pH-beállítás
 • medence fertőtlenítés
 • algaképződés megelőzése/megszűntetése
 • szűrést segítő pelyhesítés

Medence ph beállítás

A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja. A semleges pH-érték a 7,0. A természetes vizek pH-ja általában enyhén lúgos 7,2-7,4 körüli. Az ivóvízre megengedett pH-tartomány pedig 6,8-8,5. Ennek ellenére a medencevizekre 7,6-7,8 feletti pH-érték már nem javasolt.

Ennek okai:

 • gyakorlatilag minden vízkezelő rendszer a 7,2-7,4 tartományban fejti ki optimálisan a hatását ;
 • 7,8-as pH-érték felett klórozás esetén kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek;
 • magas pH-érték esetén erősen megnövekedhet a vízkőkiválási hajlam;
 • a 7,8 feletti, illetve a 6,8 alatti pH-érték irritálhatja a fürdőzők bőrét;

Mindezek miatt a medence pH-beállítása, azaz a pH-értéknek a 7,2-7,6-as tartományban való tartása a medence vegyszerezés legalapvetőbb feladata.

Ha a víz pH értéke túl magas, akkor a pH- granulátum vegyszert, ha alacsonyabb a kívánatosnál, akkor a pH+ granulátum vegyszert kell a medencevízbe adagolni. A megfelelő adagolási mennyiség kiszámolható a vegyszerdobozokon lévő kezelési utasításokból. A medence vizének pH értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni a pH-klór tablettás teszter vagy tesztcsík segítségével.

Medence fertőtlenítés

A fertőtlenítés feladata a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása. A fertőtlenítő hatást szokásosan oxidációs hatású vegyszerekkel érjük el. A legelterjedtebb medence fertőtlenítés eljárás a klóros fertőtlenítés. Több fajta, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő hatású klórtartalmú vegyszert használunk fertőtlenítésre. Medence fertőtlenítés – vegyszerek

A medence vizének szabadklór értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni pH-klór tablettás teszter vagy tesztcsík segítségével. A klór a fertőtlenítés mellett oxidációs hatást – pl. szerves anyag lebontást, vaskiválasztást – is kifejt. A medencében tartós fertőtlenítő hatás érhető el, ami a medencevíztömeg 3-4 órás átforgatási ideje miatt alapvető fontosságú. A Brillant Pool klórkészítményekről elmondható, hogy precíz üzemeltetés mellett, tehát a klórozás szempontjából is kedvező 7,2 – 7,6-os pH tartományban maradva, a szükséges 0,5 mg/l körüli klórszint folyamatos tartásával a klórozás igen hatékony, megbízható.

Medence fertőtlenítésre az alábbi vegyszereket ajánljuk:

 • Mini klórtabletta, mely rövid idő alatt kifejti a fertőtlenítő hatását,
 • Klór tabletta, azért ajánljuk, mert lassú oldódásával, folyamatosan a megfelelő klórszintet tarthatjuk a medencénkben,
 • Kombi Klór tabletta amelyben egyesítettük a megfelelő fertőtlenítő hatóanyagokat pelyhesítő és algagátló szerekkel, hosszú oldódási idővel,
 • Klórgarnulátum a sokkszerű klórozáshoz szükséges.

Algaölő medencébe

A fertőtlenítés mellett a medence vegyszerezés másik kiemelt feladata az algaképződés megelőzése. Az algaspórák a széllel vagy az esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam. Az algásodást az állandó klórszint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, mert a legtöbb algafajta ellenálló a klórral szemben, ezért feltétlenül szükséges algaölő a medencébe. Algenix vagy Algenix Top uszodavegyszer rendszeres adagolása.

Ez a vegyszer víz pH-értékét nem befolyásolja, de a többi vízkezelő szerhez hasonlóan csak a megfelelő pH-tartományban (7,2-7,6 között) hatásos igazán. Megfelelő fertőtlenítőszer szint tartásával, a konkrét vegyszer utasításaitól függően 1-2 hetente adagolva, az algásodás elkerülhető. Erős napsugárzás, felmelegedő víz, növekvő pH-érték igen kedvez az algák gyors elszaporodásának. A korszerű algaölők növelt adagolásával a már bealgásodott medencében is elpusztíthatók az algák.

Külön ki kell emelni még egyszer, hogy az algamentesítés csakis megfelelő fertőtlenítési eljárással kombinálva hatékony.

A pelyhesítés (flokkulálás) a homokszűrők szűrőképességét fokozó vegyszeres eljárás. Erről a következő cikkünkben olvashatsz.

VEGYSZER ÉS VÍZKEZELÉSI ÚTMUTATÓNK további hasznos információt nyújt a medence vegyszerezés feladataihoz. Tekintsd meg útmutatónkat és takaríts meg időt! Válassza ki a lehető legegyszerűbben a szükséges vegyszert!

Szakmai kérdések esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kerex Uszoda és Szabadidőtechnikai Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 111. | Tel.: +36 1 2043500 | Fax: +36 1 2043501 | kerex@kerex.hu

The average speed of receipt of a deposit does not exceed a quarter-hour. mostbet With Aviator Predictor, casino gaming becomes effortless and straightforward! mostbet online The 1xBet Aviator app works steadily and is updated regularly. mostbet Bangladeshi players receive the opportunity to create a gaming account in national currency. mostbet